Vijf tekenen die mogelijk wijzen op een hoog IQ

Intelligentie is eigenlijk een vaag begrip, want zelfs een hoog IQ betekent niet altijd dat je de juiste competenties hebt voor een welbepaalde functie, noch dat je in staat bent om sterke menselijke relaties aan te knopen. Je IQ is zeker ook niet de enige factor die bepaalt of je in je leven al dan niet succesvol zal zijn, maar een beetje intelligentie is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Jammer genoeg hebben de meesten onder ons eigenlijk nooit enig idee gehad over hun intelligentiepeil. Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal signalen wel op een hoge intelligentie, of zelfs hoogbegaafdheid, kunnen wijzen. We zetten ze even op een rijtje.

  • Je bent vaak angstig. Hoewel het wellicht moeilijk is om angst als iets positiefs te zien, kan je misschien toch maar beter rekening houden met een onderzoek van Jeremy Coplan dat zegt dat mensen die angstiger zijn ook vaak intelligenter en verbaal beter ontwikkeld zijn. De volgende keer dat iemand tegen je zegt dat je niet zoveel moet piekeren, kan je dus wellicht antwoorden dat je een te groot intellect hebt.
  • Je begon al vroeg te lezen. Uit een Britse studie van 2.000 identieke tweelingen is gebleken dat de kinderen die het vroegst begonnen te lezen hogere verbale en niet-verbale IQ scores haalden dan de andere. Vroeger met lezen beginnen, deden ze niet omdat ze al slimmer waren, maar het maakte hen wel intelligenter.
  • Je bent linkshandig. Er is ook een tot dusver onverklaarbare correlatie tussen linkshandig zijn en uitgroeien tot een crimineel, maar volgens diverse grote studies blijkt ook dat er een correlatie bestaat tussen linkshandig zijn en de mogelijkheid om anders en creatiever te denken, wat zeker in deze tijden waarin innovatie het nieuwe mantra is, ongetwijfeld een belangrijke troef is. Het is ook een teken van intelligentie.
  • Je volgde op jonge leeftijd muzieklessen. Er bestaan diverse studies die aangeven dat er een duidelijk verband bestaat tussen verbale intelligentie en het volgen van muzieklessen.
  • Je bent grappig. Onderzoek geeft aan dat er een zeer grote connectie bestaat tussen grappig zijn en een hoge score halen in zowel verbale intelligentie als abstract redeneervermogen. Veel gevoel hebben voor humor gaat meestal hand in hand met een scherpe geest. Het is niet voor niets dat stand-up comedians het altijd erg goed doen in De slimste mens.
Wat denk jij? Heb jij een hoog IQ?

Comments

comments