Recept: Caramel Cheesecake

Cheesecake Sunday
© Fembotblogt

 Recept: Caramel Cheesecake

In de vakantie had ik eens verlof op hetzelfde moment als mijn vrienden en om dat te vieren organiseerde ik een ‘Cheesecake Sunday.’ Natuurlijk kon ik niet kiezen welke cheesecake ik wou maken, dus maakte ik er 5 verschillende. Zo goed als iedereen was het er over eens dat de Caramel Cheesecake de beste cheesecake was dat ze ooit gegeten hadden.
Yaaay!

Wat heb je nodig:

De caramel:
200g suiker
120ml (slag)room 40% vet
70g melkerijboter
1tl zeezout

De bodem
250g koekjes (petit beurre of speculoos)
80g melkerijboter

De vulling
250g suiker
800g verse kaas (gelijkaardig aan Philadelphia)
120ml (slag)room 40% vet
4 eieren
60ml caramel
5ml vanille extract

De topping
40g suiker
180ml zure room
30ml caramel
5ml vanille extract

cheescakecaramel

Zo ga je te werk:

1. Voor de caramel, doe je suiker in een pan (niet met een antiaanbaklaag! en zeker geen dure Brabantiapan! ik spreek uit ervaring XD) en zet op een middelmatig vuur. Niet roeren is hier de key (ik spreek ook uit ervaring!) en laat smelten tot er een amberkleurige vloeistof ontstaat. Haal van het vuur en roer de boter erdoor, het zal een beetje bubbelen, maar das helemaal normaal. Voeg de room en het zout toe en zet nog eventjes op het vuur, roer tot een gladde massa. Haal van het vuur en giet in een potje. Je hebt niet alle caramelsaus nodig, maar ik geef wat extra bij het serveren.

2. Voor de bodem, verwarm je eerst de oven op 180°C. Doe de koekjes in de keukenmachine en hak ze fijn. Meng in een kom met de gesmolten boter. Duw goed aan op de bodem van de springvorm en eventueel een beetje aan de zijkanten. Bak voor 8 min in de oven en laat afkoelen.

3. Voor de cheesecakemengeling begin je met de kaas en suiker te kloppen in je keukenmachine tot die mooi zacht is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg daarna de room, caramel en het vanille extract toe. Doe het mengsel op de bodem (deze is nu best wel koud). Bak voor een uur in de oven op 180°C. Ik zet de springvorm op mijn ovenplaat en giet die vol met water zodat er geen barsten in de taart komen. Haal uit de oven en wacht 10min voor je de topping er over giet.

4. Voor de topping, klop je de zure room, suiker, caramel en vanille tot die goed gemengd zijn. Verdeel over de cheesecake en bak voor nog 5min in de oven. Zet de oven uit en laat nog een uur in de oven afkoelen. Laat daarna op kamertemperatuur komen en zet de taart voor een nacht in de koelkast (of toch zeker 4u). Voor het serveren strooi ik er nog wat brésiliennenootjes over en eventueel nog wat van de overgebleven caramelsaus.

5. Voor de pietjes precies onder ons: als je geen barsten wilt in je cheesecake moet je ze in een waterbad zetten om te bakken in de oven. Echt waar!
En ook een uur laten afkoelen in de oven, dan op kamertemperatuur laten komen en dan pas de frigo in????
Ik gebruik altijd bakpapier op de bodem van mijn springvorm en bakspray aan de zijkanten.

Laat mij weten als je dit receptje eens hebt gemaakt en hoe het is gegaan.
Veel plezier ermee en smullen maar !

Comments

comments