Zo veel kilometers legden jouw favoriete artiesten al af

Bob Dylan stelde zich in Blowin’ In The Wind de vraag: “How many roads must a man walk down before you can call him a man?” Mochten we niet beter weten, zouden we stellen dat Dylan in de loop der jaren de proef op de som nam om zijn manhood op deze manier aan te tonen. Enkele dagen geleden verzilverde hij – pun intended – op 75-jarige leeftijd de bronzen medaille in een wel erg specifieke lijst van artiesten die TravelBird online gooide. De website hield een grootschalig onderzoek naar het reisgedrag van grote en kleinere muzikanten en klasseerde hun aantal afgelegde kilometers in de lijst Most Travelled Musicians Ranking. Iedereen akkoord als we voor de gelegenheid Trump-gewijs even doen alsof de term ‘ecologische voetafdruk’ een verzinsel is van de Chinezen? Great!

travelbird
Bron: https://travelbird.be/ranking-meest-bereisde-muzikanten/

Dylan moest met zijn 2 235 975 afgelegde kilometers het hoofd buigen voor twee andere grote namen. Eén trapje hoger, op een eervolle tweede plaats, staat de Berlijnse dj Paul Van Dyk, die maar liefst 2 322 266 kilometer op de teller laat noteren. Op de eerste plaats staat de koning van de jetlag, Tijs Michiel Verwest, ons allen bekend onder het alias ‘Tiësto’. Ergens halfweg de jaren ’90 zag deze Nederlander tijdens een optreden in Breda voor de eerste maal een publiek simultaan van ‘ja’ knikken. Sinds die dag reisde Tiësto reeds 62,53 maal de wereld rond om iedere nacht van achter zijn draaitafel gebiologeerde ravers denkbeeldige percussie te zien bespelen.

Opmerkelijk is dat bepaalde anciens als The Rolling Stones (7) en Bob Dylan, jongere artiesten als Paul Van Dyk en Tiësto moeten laten voorgaan. Vandaag de dag touren artiesten echter meer dan ooit tevoren. Niet langer albumverkoop, maar live performance is nu de voornaamste bron van inkomsten voor de protagonisten van het muzikale genre. Zeker voor een deejay is touren een absolute noodzaak, omwille van de ontelbare releases die hij of zij ieder jaar uitbrengt.

Hoewel Vanessa Carlton een noemenswaardige poging deed met A Thousand Miles, haalde de zangeres nipt de selectie niet. De top 10 wordt vervolledigd door enkele gevestigde waarden als Metallica (4), Aerosmith (5), U2 (8) en Cyndi Lauper (9), maar ook door jongere artiesten zoals Muse (6) en Snoop Dogg (10). Snoopzilla verzamelde tijdens zijn carrière genoeg kilometers om bijna vier keer de afstand van zijn luxueuze mansion tot aan de maan te kunnen overbruggen. Wat verder in de lijst zien we dat Beyoncé (19) al meer stappen op haar stappenteller heeft staan dan manlief Jay-Z (21). TravelBird rekende ten slotte ook uit hoeveel geld fans hoefden neer te tellen om alle concerten bij te wonen die de website in rekening bracht voor het onderzoek. Voor Queen B zou een superfan voor vervoerskosten alleen al €139,595.66 op tafel neergelegd hebben. Voor Tiësto loopt dit op tot het astronomische bedrag van €460,095.13. Toegangsticket, parking en fris pintje niet inbegrepen. Het volledige onderzoek kan je hier vinden.

Op weg naar een eventueel concert bevelen wij u evenwel graag volgende deuntjes aan:

 

Comments

comments