Iedereen heeft al gehoord van de Transsiberische route, de spoorlijn die Moskou met Vladivostok verbindt. Met maar liefst een lengte van ongeveer 9000 km wint de Transsiberische route de titel van langste spoorlijn ter wereld. Maar weet je dat er ook alternatieve routes bestaan?

Afgelopen zomer vertrok ik vanuit St. Petersburg richting Moskou om dan uiteindelijk verder te sporen tot in Irkutsk. Mijn reis zette zich verder dwars door hartje Mongolië om te eindigen in Peking. 23 dagen lang werd ik ondergedompeld in wat deze mythische treinreis te bieden heeft: diverse landschappen (van Moskou stad naar Mongools niemandsland tot in overbevolkt Peking) en wisselende klimaten (van fris St. Petersburg tot broeiend Peking). Tijdens het traject doorkruis je Europa en Azië en passeer je maar liefst 7 verschillende tijdzones. Je betaalt er ook opeenvolgend in Russische roebel, Mongoolse tugrik en Chinese yuan. Hoe overleef je nu zo’n treinreis? Ik geef jullie alvast enkele tips!

  1. Instant noodles: meteen ook één van de weinige eetbare opties tijdens je treinreis. Aan boord is er gratis heet watervoorziening, wat instant noodles tot de beste en goedkoopste lunch/diner maakt. Maar na 3 dagen noodles wil je ook wel eens wat anders. Laat je tijdens één van de tussenstops zeker verleiden door de ‘babouchka’s (grootmoeders). Ze zijn te zien op de perrons en bieden tegen een spotprijs allerlei lokale producten aan.
  2. Oordoppen: het ritmisch getik van de trein werkte voor mezelf erg hypnotiserend, maar de snurkende, zwaar ademende medepassagiers hadden helemaal niet dat effect. Oordoppen zijn dus onmisbaar!
  3. Vochtige doekjes: op de trein is er geen mogelijkheid tot het nemen van een douche. Verfris jezelf met vochtige doekjes.
  4. Maak vrienden: blijf niet als een eenzame reiziger in je coupé zitten maar doe aan netwerken! Iedereen op de trein zit er met hetzelfde doel als jij, namelijk zich verplaatsen naar een andere bestemming.Tip: download zeker op voorhand Google Translate (offline versie). Het is niet alleen handig om met plaatselijke inwoners te converseren maar het levert ook hilarische vertalingen op!
  5. Vodka: ondanks de taalbarrière lukt het met vodka toch aardig om met je treinreizigers te communiceren. Bied een glaasje aan en het ijs is gebroken! In tegenstelling tot de informatie die ik voor mijn vertrek las, zijn Russen helemaal niet onvriendelijk of teruggetrokken. Integendeel! Tip: officieel mag geen alcohol genuttigd worden maar Rusland zou Rusland niet zijn als de ‘provodnik’ (conducteur per coupé) een oogje dichtkneep – uiteraard in ruil voor een glaasje.

Overtuigd? Bestel snel je treintickets op www.russiantrain.com en schrap de Transmongolische route van jouw bucketlist!

 

St. Petersburg
Roadtrippen in Mongolie
Gobi woestijn – Mongolie
Temple of heaven – Peking

Nog vragen? Reageer op deze blog of contacteer me via sociale media: Facebookpagina Heartfortravel, Instagram Heartfortravel.

Groetjes,

Saar

Comments

comments