Mathieu Van der Poel opnieuw te sterk in Essen

Mathieu Van der Poel heeft voor het eerst de cross in Essen op zijn naam geschreven. De Europees kampioen was opnieuw outstanding en kwam solo over de streep. Laurens Sweeck eindigde tweede voor Toon Aerts en Corné van Kessel.

Het peloton trok zich in Essen op gang zonder wereldkampioen Wout van Aert, hij traint dit weekend nog in het Spaanse Calpe. Een verrassende start, want het was Tom Meeusen die voor het eerst dit seizoen de kop van het peloton nam. Meeusen reed in Essen voor eigen publiek en wilde zich tonen. Zijn ploegmaat Mathieu Van der Poel nam daarna het heft in handen en demarreerde. Meeusen en Toon Aerts volgden in zijn zog. Maar dan sloeg het noodlot toe voor Meeusen. Hij knalde tegen een paaltje en verloor zo de aansluiting tot de kop.

Europees kampioen Van der Poel pakte de 15 seconden bonificatie voor Aerts. Na de tussensprint ging Van der Poel er alleen vandoor, maar niet voor lang. Laurens Sweeck dichtte het gat op de Nederlander. Daarachter reden ploegmaats Aerts en Corné van Kessel op een kleine halve minuut. Op de balkjes moest Sweeck van de fiets, Van der Poel sprong en schudde Sweeck zo van zich af. Op drie ronden van het einde begon Van der Poel aan zijn solo. De Nederlander had in de laatste ronde nog tijd om het publiek te vermaken en jumpte op een heuveltje. Van der Poel was alweer te sterk en soleerde naar zijn eerste overwinning in Essen. Sweeck kwam als tweede over de streep, op 23 seconden. Aerts won de strijd voor de derde stek voor van Kessel. Lars van der Haar werd vijfde.

Van der Poel bouwt zijn voorsprong in het klassement van de DVV-trofee verder uit. De Nederlander scoorde drie keer op rij in de DVV-trofee: in Oudenaarde, Hamme en Essen vandaag. Lars van der Haar volgt nu al op 3 minuten. De cross in Essen was de vierde manche in de DVV-trofee, er volgen er nu nog vier. De eerstvolgende is die van Antwerpen op 16 december.

Bij de vrouwen was wereldkampioene Sanne Cant oppermachtig. Het was de vijfde keer dat Cant de cross in Essen won. Onze landgenote haalde het voor Nikki Brammeier en Katie Compton. In de tussenstand blijft de Amerikaanse Compton leidster. Cant staat voorlopig op de zevende plaats.

Comments

comments