Parijs wordt eind mei traditioneel omgetoverd tot het Mekka van de Tenniswereld. De beste spelers verzamelen er jaarlijks voor één van de hoogtepunten van het tennisseizoen. Sinds 1891 wordt er dan ook een rijke tennisgeschiedenis aaneengeschreven. Eén van de grootste tennissers uit de meer dan honderdjarige Roland Garros-geschiedenis is de living legend Rafael Nadal. De Spanjaard kan dit jaar voor de tiende keer in zijn carrière de prestigieuze Grand Slam winnen.

Gravelkoning

Van de vier Grand Slams is Roland Garros het enige toernooi dat op gravel betwist wordt. Rafael Nadal is met zijn 9 titels alleen recordhouder in het Stade Roland Garros. Om die reden is Nadal dé gravelkoning van het huidige en vroegere tennis. Daarnaast is Nadal ook de voormalige nummer één en huidige nummer vier van de wereld.

Wie klopt Nadal?

Geen kenner die eraan twijfelt dat ‘Rafa’ dit jaar voor de tiende keer de ‘Coupe des Mousquetaires’ kan winnen. Nochtans dateert zijn laatste zege in Parijs van 2014. Maar dat Nadal momenteel in topvorm is, bewees hij de laatste weken al meermaals. Zo won hij de gravel voorbereidingstoernooien in Barcelona, Monte Carlo en Madrid. Een overtuigende reeks waardoor de vraag rijst hoe, en vooral door wie, Nadal geklopt kan worden.

Grootste uitdagers

Dat Roger Federer Nadal niet in de weg zal staan, besliste de Zwitser zelf. Federer, de al dan niet grootste tennisser aller tijden, gaf verstek voor Roland Garros om alles op Wimbledon te zetten. Een Zwitserse overwinning kan er wel komen via het racket van de winnaar van 2015 Stan Wawrinka. Al moet misschien meer rekening gehouden worden met tweevoudig Olympisch kampioen en nummer één van de wereld Andy Murray. Hij kan na vorig jaar ook dit jaar de overwinning mee naar Groot-Brittannië nemen.

Ook Oostenrijk mag dromen van eremetaal. Het amper 23-jarige opkomend talent Dominic Thiem bereikte zowel in Madrid als in Barcelona de finale. Maar in beide graveltoernooien moest hij de duimen leggen voor Nadal. Ook met Novak Djokovic, ‘s werelds nummer twee, moet zeker rekening gehouden worden. De solide Serviër staat bekend als een iemand die op zowat elke ondergrond uit de voeten kan.

Comments

comments