Een eigen zaak starten, het lijkt de laatste jaren een wens van vele jongeren, maar niet iedereen durft de stap te zetten. Eva De Henauw deed het wel en had er geen seconde spijt van. Haar blog Food Swings inspireert en doet watertanden. Vandaag opent ze haar eigen pop-up store in Ninove. Wij gingen even langs voor het verhaal achter de blog en de jonge onderneemster.


Wat is Food Swings precies?

Food Swings is in de eerste plaats een creatieve uitlaatklep voor moeilijkere aspecten in mijn leven. Food Swings is een concept, maar ook een plek; een fictieve plek waar ik me veilig voel en alles kan loslaten.

Sinds kort is Food Swings ook een klein catering bedrijf geworden waarin ik vooral de rol van “(voeding)ontwerper” speel. Er is dus ook sprake van een Food Swings team. Ons team bestaat voornamelijk uit mijn vriend en ik, en mijn ouders. Ieder van ons is op de één of andere manier aan het werk in de voedingssector, ook al is dit heel erg uiteenlopend. Zo is mijn papa vooral de wetenschappelijke schakel, mijn mama de zaakvoerdster, en mijn vriend en ik vormen samen de logistieke en creatieve schakel in de zaak.

Mijn zus en haar man zijn dan weer een gigantisch sociaal netwerk op zich, en dankzij hun contact met Luk Tas heeft de kans om een pop-up te openen zich voorgedaan. Verder is mijn zus ook zelf enorm betrokken in onze pop-up, en zal zij vaak meedraaien. Mijn schoonbroer ontfermt zich ook over de wijnen en bieren die we zullen aanbieden.

Daarnaast is ook mijn broer actief in de voedingssector. Zijn liefde voor voeding uit zich vooral in olijfolie en Italiaanse keuken. Hij bezorgt mij veel inspiratie met foto’s en verhalen van op reis.

Uiteraard begon het allemaal met jouw blog, hoe ben je erop gekomen die te starten?
Initieel had ik de blog ‘Food Based On Emotions’. Het idee om een blog te starten kwam er in eerste instantie vanuit mijn zoektocht naar wat ik wou gaan doen met mijn leven. Mijn studententijd was voor mij een hele zware en destructieve periode, en veel angst verhinderde me om keuzes te maken of engagementen aan te gaan. Voedsel was enerzijds mijn grootste vijand en anderzijds een grote passie. Een blog was voor mij de ideale kruising tussen een doel voor ogen hebben, en toch aandacht bewaren voor mijn eigen grenzen. Een maand geleden lanceerde ik mijn nieuwe blog: Food Swings. Ik wil in de toekomst nog meer focussen op plantaardige, duurzame en eerlijke gerechten.

De foto’s van jouw gerechten zijn adembenemend, waarom die focus op zowel food als photography?
Fotografie is een interesse die uit meerdere hoeken ontstaan is. Zoals veel mensen, eet ik nogal vaak met mijn ogen. Als ik vind dat iets er niet uitziet, kan ik me er niet overzetten om daarvan te proeven. Daarnaast is voedsel iets dat me in zekere zin sterk bedreigt, en fotografie helpt me wel om het mooie en positieve te zien in voeding en alles wat er mee gepaard gaat. De kleuren, de sfeer die je creëert, de mensen waarmee je het kan delen…

Binnenkort open je dus jouw eigen pop-up, hoe is die ontstaan?
Een pop-up openen was iets dat wel al vaker in me opgekomen was, maar telkens werd ik tegengehouden door mijn angst of ik er wel klaar voor was. Recent kwam vanuit stad Gent een initiatief om de oude stadsbibliotheek om te toveren in allerlei pop-ups. Eerst was ik van plan me daar volop in te gooien, maar Gent is een grote en overweldigende stad om te starten. Toevallig was een vriend van mijn schoonbroer, Luk Tas, van plan om een pand in Ninove ook op te vullen met enkele pop-ups. Mijn zus dacht meteen aan mij, en zo rolden we eigenlijk in dit avontuur. Verder kregen we ook enorm veel steun van de stad Ninove zelf, waar ik dan ook heel dankbaar voor ben.


Wat is jouw ultieme droom?
Van een ultieme droom is op dit moment geen sprake meer, omdat mijn droom realiteit wordt. Een project waar ik de kans krijg mensen te laten proeven van mijn persoonlijke favoriete gerechtjes, drankjes, ..  waarin ik ook de kans krijg om af te tasten wat een “eigen zaak” met me doet. Dat is echt een droom die uitkomt.

En ook, een maand na de pop-up, vlieg ik met mijn vriend naar de VS om daar een fotografie workshop te volgen bij de beste voedselfotografen en bloggers ter wereld. Ik kan zelfs niet beschrijven hoe “wauw” ik me daar bij voel. Zeker omdat ik jaren geleden nooit zou geloofd hebben ik tot dit punt zou geraken

Welke tips zou jij meegeven aan jonge mensen die de stap naar het ondernemen overwegen?
Ik wil origineel zijn, maar dan zou ik niet eerlijk zijn. Wat ik iedereen wil meegeven, en ook dagelijks tegen mezelf zeg, is om je niet te laten leiden door angst, en je nooit te schamen voor wie je bent en wat je doet. Het is geen evidentie, en ook niet een proces van vandaag op morgen, maar alleen al hiernaar streven, is zo waardevol.

Zin om mee te watertanden of zelf een gerecht te maken?
Hou dan zeker Eva’s nieuwe blog Food Swings in het oog of neem een kijkje op haar prachtige Instagram.

Of gewoonweg zin om te proeven?
Biezenstraat 34
9400 Ninove
0487 37 78 11

Met heel veel dank aan Eva De Henauw.

 

 

Comments

comments