Sinds Juli 2016 mag ik mij officieel een “Gringa” tussen alle “Carioca’s” noemen.
“Gringos” zijn de buitenlanders terwijl de Brazilianen die geboren en getogen zijn in Rio de Janeiro zichzelf “Cariocas” noemen.

Dois Irmãos

Waarom Rio de Janeiro? Mijn vriend had hier een werk opportuniteit (aha inderdaad de liefde), maar het was vooral al jaren onze grote wens om in Latijns-Amerika te wonen en werken. Ikzelf beheer mijn eigen social media bedrijf, dus voor mij was verhuizen naar eender waar gemakkelijk vermits alles online kan (leve het world wide web).
Dus toen dit aanbod kwam hebben we het met beide handen genomen. Al was Rio in het begin geen evidente keuze. Zeker niet omdat we net voor de Olympische Spelen vertrokken, met Rio dus volop (negatief) in de Belgische en Internationale pers. Het was elke dag wel wat: zika, criminaliteit, vervuild water…
Het gaf ons de indruk elke dag overvallen te kunnen worden, honderden muggenbeten per dag (met al dan niet Zika of Dengue) te krijgen en bacteriën op te doen van al het vervuilde water.

Gelukkig (voor mezelf en de gemoedsrust van mijn familie & vrienden) heeft er nog geen enkele van de voorspellingen van onze media zich voorgedaan. De Olympische Spelen zijn zonder al te veel problemen verlopen en wij wonen hier als “God in Frankrijk”.

 

Carioca’s

In mijn ervaring zijn Carioca’s vriendelijke en uitbundige mensen die het geweldig vinden dat jij het goed hebt in hun land. Ze hechten enorm veel belang aan hun uiterlijk (iedereen fitnest elke dag  alsook plastische chirurgie is hier geen taboe), je kan het hen niet kwalijk nemen als je elke dag op het strand “moet” staan.
Het zijn zeker levensgenieters (denk pintjes en caipirinha’s op een terras, elke avond van de week en compleet verzot op HUN voetbal!), maar het zijn ook harde werkers die zich bewust zijn van de problemen in hun land (criminaliteit, armoede, corruptie…)

 

 

Must sees & do’s

Graag begin ik met de iets minder traditionele must-do’s:

 • Zonsopgang Pedra Bonita: Neem rond half 5 s’ochtends een Uber naar Pedra Bonita en aan de rechterkant zal je een padje zien, als je dit volgt sta je na 30 minuten op de top, klaar om de zon te zien opgaan over Copacabana!

  Zonsopgang Pedra Bonita
 • Dois Irmãos: oftewel de twee broers, is een berg die je perfect kan zien vanop de stranden Ipanema en Copacabana. Wat velen niet weten is dat je deze ook kan beklimmen. Je gaat met een uber naar het begin van de Vidigal favela, daaronder staan “motorista’s” met hun brommer op je te wachten om je voor amper 1.5 euro naar helemaal vanboven in de favela te brengen (adrenaline: check) waarop je begint aan een ongeveer 1 uur durende klim en beloond wordt met het mooiste zicht over Lagoa (meer in het midden van Rio stad), de suikerberg, Ipanema, Copacabana etc…
 • Aperitieven in Lapa: Lapa ligt dichtbij de wijk Santa Theresa en vooral bekend voor het uitgaan. Onder het bekende koloniaal aquaduct kan je caipirinha’s voor 1.5 euro drinken de hele nacht lang! Al dansend op samba!

  Caipirinha’s in Lapa
 • Zonsondergang bij Arpoador: Tussen de stranden Ipanema en Copacabana ligt Arpoador. De kleine rotspartij, die je kunt beklimmen, biedt een spectaculair uitzicht over de baai. Tijdens zonsondergang wordt het hier gezellig druk. Mensen verzamelen zich om met een caipirinha de zon achter de bergen te zien zakken, waarna hij plaatsmaakt voor een oranje gloed.
 • Parque Lage & Jardim Botanico: Perfect om een dag rond te lopen bij te warm of regenachtig weer!

  Parque Lage
 • Tijuca-regenwoud: Recht naast de stad bevindt zich nationaal park Tijuca: een 3.300 hectare groot bedreigd Atlantisch regenwoud. In ongeveer 1,5 uur tijd wandel je langs watervallen door het miljoenen jaren oude oerbos naar de Pico da Tijuca: de hoogste berg van Rio. Van 1022 meter hoogte kijk je uit over de baai van Guanabara.

  Pico da Tijuca

Uiteraard zijn er de traditionele en meest bekende plaatsen om te bezoeken, zoals:

 • De Christo Redentor: Sinds 1931 waakt deze over Rio de Janeiro en in 2007 werd het Christusbeeld tot een van de “New Wonders of the World” verkozen. Persoonlijk vind ik het beeld mooier om te bewonderen van beneden dan van dichtbij, maar je kan natuurlijk niet Rio bezoeken en geen selfie hebben met de enige echte Christo!
 • Suikerberg: Pao do Acucar ligt in de baai van Guanabara en wordt de suikerberg genoemd, omdat de Portugezen deze berg van 270 meter op een zak suiker vonden lijken. Met 1 van de mooiste zichten over de stad, zeker een must do.

  Suikerberg
 • Santa Theresa: de wijk werd rond 1750 gebouwd rondom het Santa Teresaklooster en werd bewoond door het rijke deel van de bevolking. Dit is nog steeds te zien door de grote oude villa’s die er te vinden zijn. Een belangrijke bezienswaardigheid is de Escadaria Selaron. Dit is een aantal trappen die Santa Teresa met de lager gelegen wijk Lapa. Deze trappen zijn door de Chileense kunstenaar Jorge Selaron bedekt met gekleurde tegels. Je kent ze misschien wel vanuit de honderden muziek video’s die er zijn opgenomen, waaronder die van Pharell & Snoop Dog “Beautiful”.

  Escadaria Selarón
 • Ipanema & Copacabana strand: deze zijn alles wat je ervan verwacht: Braziliaanse bikini’s, lekkere caipirinha’s, voetballende mannen en vrouwen…

  Ipanema bij zonsondergang

Favelas en Vrijwilligerswerk

Er is zeker een andere kant aan Rio de Janeiro waar de meeste toeristen en buitenlanders niet mee in contact komen. De eerste maanden in Rio de Janeiro heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de Nederlandse NGO Estrela da Favela. Zij zetten zich in om de kansarme jongeren uit de sloppenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro met een programma van onderwijs en sport de kans te geven op een betere toekomst. Dus indien je ooit enkele weken / maanden in Rio bent, contacteer hen zeker!

Vrijwilligerswerk in Mangueira

Hoewel vroeger het grootste deel van de favela arm was, zijn sommige favela’s na de pacificatie een stuk populairder geworden om te wonen voor de middenklasse en zelfs buitenlanders. Weliswaar zijn veel bewoners van favela’s nog steeds ongeschoold en werken in laagbetaalde banen of werken als straatverkopers. Met het oog op de olympische spelen en het WK voetbal heeft de overheid een grootscheepse actie opgezet om sommige favela’s te ‘pacificeren’ (vooral deze die op strategische locaties liggen zoals naast het Maracanã voetbal stadium), oftewel drugs en bendevrij te maken.

Maracanã

Veiligheid

Het appartement waar we wonen is omringd door een gate en er zitten 24/24 meerdere gards om ons binnen & buiten te laten. Dit is ongeveer overal in de “Zona Sul” zo, na meerdere verhalen te hebben gehoord over inbraken en overvallen lijkt me dit zeker ook nodig.
Als ik s’avonds in Botafogo iets gaan drinken ben of na de fitness, stap ik altijd alleen naar huis. Ik heb hier nog nooit problemen gehad, weliswaar moet je weten waar je bent (om niet toevallig in een favela terecht te komen) en ik loop nooit rond met mijn gsm in de hand.

Eten

Eten bestaat vooral uit açai ( de opkomende superfood vrucht dat in Brazilië groeit) perfect voor ontbijt, lunch of avondeten! Het andere typische gerecht is Feijoada, een stoofpot van bonen, rijst en verschillende soorten vlees!

Conclusie: Het is niet voor niets dat Rio de Janeiro de bijnaam Cidade Maravilhosa (“Prachtige Stad”) gekregen heeft!

Comments

comments