Grootste carnaval ter wereld – Rio Carnaval

Carnaval, waar je nu nog mee afkomt? Is al oud nieuws! Wel niet hier in Rio de Janeiro. Het zit namelijk zo dat Rio carnaval als 1 van de bekendste carnavals ter wereld, meer dan een maand duurt.

In Rio vieren ze niet alleen carnaval tijdens carnaval, maar ook ervoor en erna. Pre-carnaval begint vanaf het eerste weekend van februari en après-carnaval, wel dit is tot hier toe nog elk weekend bezig, dus ik ben niet 100% zeker tot wanneer dit is. Mijn Braziliaanse vrienden verzekeren mij dat het na dit weekend wel gedaan zal zijn.

Al enkele maanden op voorhand werd er druk gepraat over carnaval: welke outfit doen we aan, wie ging Rio ontvluchten en wie nam extra vakantie?

 

De outfits: iedereen dacht (ikzelf ook) dat elke vrouw hier met veren uit haar onderbroek ging rondlopen (over de mannen werd er niet echt gepraat). Dit was het geval indien je naar de Sambodromo ging. Dit is het grootste stadium in Rio de Janeiro, waar elk jaar alle regio’s / favela’s hun beste beentje voorzetten om beste samba school te winnen. De praalwagens, dansers, outfits, routines dat je hier ziet doen de carnaval stoet van Aalst verdwijnen in het niets. De parade per regio duurt 1 uur. Er passeren 7 regio’s per dag. Dus je zit er telkens van 22 uur                                                                    tot 5 uur s’ochtends!

 

 

Blocos: Is het dag? Is het nacht? Niemand die het nog weet! Deze blocos beginnen meestal rond 7 uur s’ochtends en gaan door tot ergens in de nacht. Feesten kon als je wou 24/7. De outfits op straat bij de zogenaamde blocos (kan je vergelijken met een paar vrachtwagens waar muziek en drank te verkrijgen is) waren helemaal anders. Niet zo overdreven verkleed, iedereen toonde vooral zoveel mogelijk zijn / haar troeven. De vrouwen in bikini, wonderwoman, engel, duivelin… en de mannen gewoon in bloot bovenlijf met eventueel wat glitters.

 

 

Beijo: Het fenomeen “beijo”, “beijo”, “beijo” was mij vreemd. Ik weet uiteraard dat dit “kus” is (mijn Portugees is ondertussen toch al tot daar gevorderd). Maar het concept van dit te beginnen roepen tegen 2 random mensen die met elkaar aan het praten waren (man & vrouw, vrouw & vrouw, man & man (uiteraard minder vaak)) was nieuw. Helemaal grappig werd het uiteraard als (meestal) het meisje niet wou & de jongen een blauwtje loopt voor tientallen personen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carioca’s: de meningen onder mijn Braziliaanse vrienden was toch wel wat verdeeld over Rio Carnaval. De helft was laaiend enthousiast en was al maanden in de fitness te vinden om dat ontbloot bovenlijf / bikini lichaam te trainen & de andere helft was plannen aan het maken waar ze die week naartoe zouden reizen. Dit ging grotendeels ook samen met het feit of ze vrijgezel of niet waren. Door de vele toeristen die er dan waren was het voor vele Carioca’s het moment om eens een Gringo / Gringa te scoren en voor andere de reden om weg te vluchten van de drukte.

 

ConclusieO Brasileiro nunca desisti. Een Braziliaan geeft nooit op. Dit is vrij letterlijk op te vatten tijdens Carnaval. Of het nu over drinken, feesten, muziek, kussen… gaat: De Brazilianen zijn gedurende een maand niet te stoppen!

Indien je kan, ga ervoor! Toch zeker iets om eens op de Bucketlist te zetten! Geniet van de caipirinhas, het koude bier, de warme zon en van de laid-back Brazilianen!

Comments

comments