Getest: de HTC U11

De HTC U11 is de eerste smartphone in de nieuwe serie ‘vlaggenschepen’ van HTC: een volledig nieuw design, een van de beste camera’s ooit, knijpfuncties en een niet te evenaren geluid – of dat is alvast wat ze beloven. Ik testte het model 2 weken lang uit.

Uiterlijk

Een van de grootste innovaties aan het nieuwe HTC-model is het design. HTC stapte over van de traditionele aluminium body naar een glazen design. Eerder dit jaar werden de HTC U Ultra en de U Play al uitgebracht met een nieuw design. De U11 bevestigt dus dat de verandering van design een goede zet was. De smartphone is opgebouwd uit een metalen frame en een glazen voor- en achterkant.

De voorkant bestaat uit een 5.5”-beeldscherm dat lichtjes afbuigt aan de hoeken. Het beeldscherm werd gemaakt uit Gorilla Glass 5 waardoor het niet zou mogen breken bij een val van toch zeker anderhalve meter hoogte. Aangezien ik het toestel netjes terug diende in te leveren, liet ik deze test voor wat ze was (wie wil weten of de smartphone een val overleeft, verwijs ik graag door naar YouTube). Verder is volledige toestel ook stof- en waterdicht (getest bij een onderdompeling van 30min), wat tegenwoordig zo goed als een standaard vereiste is bij elke nieuwe smartphone.

Aan de achterkant maakt HTC gebruik van Optical Spectrum Hybrid Desposition waardoor de smartphonevanuit elke hoek een andere kleur lijkt te hebben. Een echte meerwaarde! Minder interessant aan de glazen achterkant is dat er vingerafdrukken op achter blijven en de grip. Het toestel is glad waardoor een hoesje aangewezen is, en dat doet enigszins afbreuk aan het design. Slim als de mannen van HTC zijn hebben ze voor dit ‘probleem’ wel een oplossing bedacht: in de doos wordt een transparant hoesje meegeleverd.

De HTC U11 is trouwens de eerste smartphone met de Edge Sense technologie. Het maakt de U11 daardoor de eerste ‘knijpbare’ smartphone. Getest en: het werkt echt. De meeste nieuwe flagships pakken uit met nieuwigheden zoals 18:9 beeldschermratio of een dual-camera, maar HTC pakt uit met totaal iets anders, iets waar geen enkele andere smartphoneproducent mee op de proppen komt. In eerste instantie voelt het knijpen wat raar aan, maar na een tijdje wordt de functionaliteit echt duidelijk. Zo goed als alle applicaties kunnen opgestart worden door in je smartphone te knijpen, maar er kunnen nog heel wat andere zaken ingesteld worden op basis van de duur van het knijpen. Een screenshot nemen, de flits of camera aanzetten en een foto nemen zijn maar een paar van de vele functies die mogelijk zijn door te knijpen in je smartphone.

 

Camera

De camera van de HTC U11 is er een met een van de hoogste DxOMark scores voor Android-telefoons. Hij kreeg maar liefst een score van 90 van de ratingwebsite. De camera bestaat uit een 12 MP camera maar beschikt niet over een dual-camera waarmee steeds meer vlaggenschepen uitgerust worden.

Op zich zegt het aantal megapixels niet zo heel erg veel over de kwaliteit van de foto’s. Ik was alvast heel erg verrast. De HTC U11 is namelijk een van de eerste smartphones die gebruik maakt van Auto HDR Boost. Door meerdere opnames te maken op een zeer korte tijd en deze opnames te combineren, verbetert dit onder andere de texturen, kleuren en de details van het veeld. Maar waar ik nog het meeste van versteld stond, was de snelheid van de camera. De meeste camera’s hebben even de tijd nodig om scherp te stellen en de opname te verwerken, maar bij de U11 is dit slechts een kwestie van milliseconden. Dankzij de Ultraspeed Auto Focus en een uitstekend optisch en elektronisch stabilisatiesysteem zijn de foto’s bij elk licht van zeer goede kwaliteit. De 16 MP frontcamera heeft ongeveer dezelfde functies zoals de HDR Boost, en de selfies zijn van goede kwaliteit, maar daar is ook alles over gezegd. Ik kan besluiten dat de frontcamera doet waarvoor hij ontworpen is, maar ook niet meer.

Audio

Ook de audio is een grote plus aan dit toestel. Ik hoorde zelden zo’n zuivere en vooral luide klank uit een smartphone komen. Dat was geen verrassing, HTC pakt maar al te graag (en terecht!) uit met deze troef. Een verschil met de audio van de HTC One is o.a. de plaats van de speakers. Nu zijn ze niet beide vooraan maar boven- en onderaan geplaatst. De speaker bovenaan aan de voorzijde zorgt voor de hoge en middentonen met een akoestische kamer en de woofer onderaan voor de diepe (bas)tonen. Op de smartphone zelf kan er gewisseld worden tussen Theater mode en Music mode. Theater mode is aangerraden bij het bekijken van filmpjes, er is echt een duidelijk verschil tussen beide merkbaar.

Iets was ik persoonlijk iets minder vind, is het missen van de 3,5mm-jack aansluiting. Daarmee is het niet mogelijk om een eigen headset aan te sluiten op de HTC, tenzij je een adapter gebruikt. HTC leverde daarvoor wel een USonic headset met een USB-C aansluiting. En dit is niet zomaar een headset, het is een headset die zich kan aanpassen aan elke unieke gehoorstructuur. De USonic scant je binnenoor en zorgt zo voor een geoptimaliseerde luisterervaring, specifiek voor jou. De noise cancellation-functie werkt ook prima, al werkt die enkel wanneer er geluid wordt afgespeeld. Hierbij worden de achtergrondgeluiden weggefilterd waardoor de muziek minder luid moet gezet worden.

Nog een handige tool is de Acoustic Focus. Bij opgenomen filmpjes met geluid wordt geluid uit alle richtingen opgenomen en met de Acoustic Focus zoom je in op een onderwerp waarvan de specifieke geluiden versterkt worden. Weg ongewenste geluiden!

Batterij

De capaciteit van de accu van de HTC U11 is 3000mAh, wat iets minder is dan de capaciteit van de meeste andere recente smartphone. Dankzij de zeer efficiënte Snapdragon 835-processor zou de accuduur toch veel langer moeten zijn.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je smartphone minstens een volledige dag door moet kunnen komen. Ik gebruik mijn smartphone niet heel intensief gedurende de dag, maar op mijn job staat ofwel 4G ofwel Wifi wel aan. En daar voldoet de U11 zeker en vast. Met een normaal dagelijks gebruik kom ik net toe op een dag. Ik moet er wel bij vertellen dat wanneer de smartphone iets ouder zal zijn, de batterij waarschijnlijk niet meer voldoen door het vele op- en ontladen. Maar dat is het geval bij alles smartphones uiteraard. De oplaadsnelheid is gemiddeld. Na ongeveer anderhalf uur is de batterij volledig opgeladen, wat in feite zo slecht niet is.

Prestaties en opslag

De HTC U11 is zoals eerder al gezegd uitgerust met de zuinige en toch zeer krachtige Snapdragon 835 processor, op dit moment nog steeds de snelste processor beschikbaar voor smartphones. Op de prestaties van dit toestel valt dus uiteraard niets op aan te merken. Alles gaat heel vlot; apps opstarten, wisselen tussen apps, swipen …

Er zijn 2 HTC U11-modellen beschikbaar: 64GB met 4GB RAM en 128GB met 6GB RAM. Met 4GB RAM heb je zeker en vast voldoende en in het begin zal het verschil tussen beide versies niet duidelijk zijn. Het is pas wanneer het toestel iets ouder wordt dat je die verschillen zal opmerken. De 6GB versie zal voor een langere tijd aan de verwachte prestaties voldoen. Het verschil tussen de opslagcapaciteit maakt eigenlijk niet zo veel uit aangezien er een slot voorzien is voor een microSD kaart van maximaal 2TB, heel erg handig. De hoeveelheid apps en foto’s op onze smartphones blijft toenemen, dus elke Mb extra is zeker welkom.

Conclusie

HTC leverde zonder twijfel een toptoestel af met de HTC U11. Het model heeft zo goed als alles wat de smartphonegebruiker wenst: hij is snel, gebruiksvriendelijk, heeft goede camera, beschikt over voldoende opslag en een goed geluid. De Edge Sense is een leuke nieuwigheid, maar heeft nog ruimte voor innovatie..

De U11 zorgt er op dit moment nog niet voor dat HTC opnieuw tot de absolute top van der smartphones behoort, maar de race naar de top is met dit toestel zeker en vast van start gegaan. Misschien dat de U11+ en zijn opvolgers deze trend verder kunnen zetten, wie weet!

Comments

comments