Of ik de Elzas in al haar facetten wou verkennen, vroegen ze mij. De Elzas… daar had ik wel al van gehoord, maar leve Google! Deze streek bevindt zich in NO Frankrijk met Straatsburg als hoofdstad en staat vooral gekend om haar wijnen. Dat laatste, de wijnen, dat werd het hoogtepunt van de reis. Tot voorheen kon ik wit van rood onderscheiden en nog net zeggen of het hier om een zoete of een droge wijn ging. I know, I’m ashamed. Het probleem was dat ik gewoon niet vaak genoeg wijn dronk, en als ik het dan wel deed, trokken mijn smaakpupillen samen omdat het niet te drinken was. Dringend tijd dus om me onder te dompelen in the world of wines!

Fietsen in Barr

Doen! Barr is su-per gezellig: kleine straatjes, leuke cafétjes, hier en daar een schattig bakkerijtje en dit alles omgeven door eindeloze wijngaarden! Wijzelf trokken erop uit met elektrische fietsen (you’ll need them). Sla dus alvast je picknick in en trappen maar!

Wijnproeven bij Jean-Baptiste Adam

Een rondleiding gegeven voor vader en dochter, twee handen op één buik. De manier waarop zij gepassioneerd kunnen vertellen over hun wijnen, zo zouden wij onze Nutellapot loven. Ga dus zeker eens langs voor een rondleiding door hun kelders, gebracht op een familiale manier. Dit kan je, natuurlijk, afsluiten met een heerlijk glas pinot gris!

Divines D’alsace

 Vrouwen naar mijn hart denk ik dan. Deze vereniging werd opgestart in 2011 en staat sindsdien voor alles wat met wijn te maken heeft, van promotie tot distributie, maar dan het roer overgenomen door enkel en alleen vrouwen. Niet dat ze zich tegen het mannelijke geslacht keren hoor, integendeel. Veel van hen zijn vrouw van een wijnteler, maar willen zich daarnaast ook volledig inzetten voor de vertegenwoordiging van vrouwen binnen het vak. Breng bij dus zeker eens een bezoekje indien je meer wil weten van hun visie op wijn. Ohja, proef je dan ook even de Riesling van Haag uit? Niet gelogen, beste fles ooit.

Slapen in Trait’anes

Liefde op het eerste zicht. De bubbel en ik, meant to be. Ola, maar we zijn met 8, wie-o-wie gaat er in de bubbel slapen? “Wie wil?” – “IK” inclusief een paar innerlijke, zenuwachtige traantjes! Dit moet je gedaan hebben. Tussen Colmar en Belfort vind je dit heerlijk verblijf. Een luchtbal die door een constante luchttoevoer overeind blijft staan (laat je dus niet even de deur open, pretty please?). In de bubbel vind je een klein gangetje waar je je spullen kan opbergen, een zàlig tweepersoonsbed met uitzicht op de sterren en velden wanneer je wakker wordt en een gezellig ontbijttafeltje.

Bezoek Colmar!

AAAH! Ik wou écht alle straten inrennen. Het is er zo mooi: fleurige huisjes, het water dat door de straten loopt, overal bloemen, authentieke gebouwen.. t’is oké, je mag me hier achterlaten. Ik keer alvast sowieso nog eens terug met mijn vriend om te dineren op een van de terrasjes die boven het water hangen te bengelen en om verloren te lopen in de kleine straten.

Picknicken in Chateau Hohlandsbourg

Picknicken, noemen ze dat dan. Een buffet werd voor ons uitgestalt inclusief gecarameliseerde meloenhartjes op een bedje van geroosterde parmaham afgewerkt met zeste van limoen en gepasteuriseerde merengue schilfers, bij wijze van spreken! Dik inorde en een adembenemend uitzicht! Zie je me staan, daar op de top van het kasteel? Smile and wave boys, smile and wave! Chateau Hohlandsbourg moet dus zeker op de planning!

Taste the Elzas

Natuurlijk was ik niet alleen mee voor de hemelse wijnen, maar ook voor de streek én het lekker eten! Food, always food. Nu, enkele zaken die je zéker moet geprobeerd hebben tijdens je trip in de Elzas.

Flammkuchen – Een filterdunne, ovengebakken pizza besmeerd met pittige kaassaus gemaakt van zure room en dit alles belegd met spekjes, ajuin en prei. Het bord stond nog niet op tafel of het was al leeg!

Choucroute – Blijkbaar spreek je ‘Elzas’ en ‘Choucroute’ in één woord uit! “Baaaah, ik weet het zo niet hoor” dacht ik bij mezelf. Zuurkool, niet zo’n grote fan, maar ik liet me dan toch overhalen en mét succes! Misschien waren het de worstjes of het spek die alles nog beter maakten!

Kugelhopf – Een zachte, hemelse, zoete, lekkere, nootachtige,.. je snapt me wel, cake! Zo eentje waarvan je blijft zeggen: “alé, nog eentje dan, maar da’s écht het laatste stuk je hé”.

Riesling – Een droge, fruitige wijn waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Natuurlijk barst de Elzas van de wijnen en is het aanbod onmens groot. Probeer ook eens een glas pinot gris, chardonnay, muscat of gewoon decadent champagne!

Cheese tasting – Ook witte wijn en kaas lijken een match made in heaven! &Deze kazen waren écht goed, ik at zelfs (oké, de helft) van mijn schimmelkaas op! Klinkt als het perfecte vieruurtje, niet?

Benieuwd welke route wij volgden? Neem dan een kijkje op onze interactieve kaart of stuur me gerust een mailtje (thehealthyeverafter@hotmail.com) indien je nog een vraag hebt! 

Comments

comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER