Het Great Barrier Reef: “Dive, eat, work, repeat”

Cairns, een gezellige stad. Gelegen in het Noorden van Queensland. Een toeristische trekpleister waar vele backpackers starten aan hun verkenningstocht van de Oost-kust. Een groot aanbod aan gratis sport activiteiten en een publiek zwembad ‘lagoon’ dat eveneens gratis is. Een fraaie kustlijn waar je beter geen voet in het water zet. “Be crock wise in crock country”. Maar wij zijn hier niet voor het stadsleven. Cairns is het hart van het Great Barrier Reef en dat reef is wereld erfgoed!

Great Barier Reef

Ik heb mijn duik brevet behaald ergens in 2008 en ik droomde er al lang van om hier te duiken. Jolien heeft nog nooit gedoken maar is wel geïnteresseerd. Ideaal dus! Duiken kost ons een grote hap uit ons budget. Als er iets is wat backpackers als wij niet graag doen, dan is het veel geld uitgeven. Dus waarom zoeken we geen job ergens in de duik industrie? Veel tijd hebben we niet want binnen een dikke week staat er ‘wildwater raften’ in Tully op onze planning.

Na wat rond vragen krijgen we al enkele malen de term ‘hostie’ te horen en in onze hostel hangt een flyer waarop staat dat ze hosties zoeken. Looks like it’s meant to be. “Gratis accommodatie en duiken in ruil voor kleine jobkes”. Klinkt niet slecht. Geboekt op 1 November en de derde zaten we al op de ‘Reef experience’. Deze boot is enkel voor de dagtoeristen, degene waar wij op gaan werken blijft op zee. De Roylen Endeavor II, hij komt enkel aan land voor onderhoud en dergelijke. Bevoorrading en passagiers worden per boot gebracht. Het duurt ongeveer een dik uur voor we aankomen op onze bestemming. Onze eerste 24uur beleven we als klant en daarna worden we hosties.

Great Barier Reef

Best wel indrukwekkend deze boot, vanop het deck heeft hij drie verdiepingen met daar bovenop een helipad. Een jacuzzi vooraan en achteraan een in hoogte verstelbaar platform, perfect voor gemakkelijk in en uit het water te gaan.

Great Barier Reef

Wanneer we toekomen worden we verwelkomt door de crew, krijgen we een korte briefing en wordt onze kamer en duik/snorkel materiaal toegewezen. Daarop volgend hebben we onze eerste watersessie, snorkelen. Het snorkelen alleen al op het Great Barrier reef is prachtig. Enkele dagen geleden hadden we een dagtrip gedaan, dagje snorkelen op het binnen rif. Maar dat was niks vergeleken met dit! Nu verblijven we enkele dagen op het buitenrif en het verschil is wel duidelijk. Het eten op de boot alleen al, te lekker! Oké we zijn backpackers en waarschijnlijk niet veel meer gewoon maar iedereen stoeft er over. Seks on a plate! Dikke pluim voor de chef. Hiervoor alleen al zou je blijven.

Great Barier Reef

Dan de eerste duik op het Great Barrier Reef en voor Jolien haar aller eerste duik ooit. Adembenemend! De kleuren, het leven onder water. Ongelooflijk! Schildpadden, haaien, octopussen, barracuda’s,… Ik zou zo kunnen blijven doorgaan. Te mooi voor woorden. Voor Jolien begon het iets minder, ze was wat benauwd in het begin. Het ademen onder water, de omgeving. Zodra ze daar over was ging het vrij vlot en genoot ze al snel.

Great Barier Reef

Great Barier Reef

Great Barier Reef

Great Barier Reef

Overnachten op het reef is zo een aanrader! De zon zien ondergaan vanop de boot, magisch.

Great Barier Reef

We zijn benieuwd of het veel zal veranderen als we hostie worden. We doen 3 tot 4 duiken per dag. Na de derde duik is Jolien ook al helemaal verkocht. Ze heeft spijt dat ze heeft gekozen voor de introductie duiken en niet voor een opleiding. Bed tijd, morgen nog 2 duiken en we worden deel van de crew.

Great Barier Reef

Afscheid nemen van nieuw gemaakte vrienden, een groot onderdeel van het backpackers leven. Tussen het afscheid nemen door krijgen we onze richtlijnen als hostie. Zodra de nieuwe gasten aankomen brengen we hun bagage naar hun kamer en krijgen we een lijstje met kamers en badkamers die klaar moeten gemaakt worden. Leuk dat we het samen mogen doen.

Great Barier Reef

Tijd om te duiken! Aangezien ik niet gebonden ben aan begeleiding ga ik Jolien en haar instructeur volgen. Samen duiken, zalig. Alweer een reden waarom ze haar brevet zou moeten halen. Dan kunnen we eender waar samen gaan genieten van deze fabelachtige onderwaterwereld. Na onze duik is het al bijna tijd voor de tafels te dekken. Zo gaat het rustig door: Dive, eat, work, repeat.

Onze dagen zien er als volgt uit:

5:00 Opstaan
5:30 Tafels dekken en het koud ontbijt klaarzetten
6:00 Ochtendduik
7:00 Warm ontbijt + tafels helpen afruimen & afwassen
8:00 Bedden opmaken/badkamers kuisen
9:00 Pauze
10:00 Duiken
11:00 Bedden opmaken/badkamers kuisen (afwerken)
12:00 Lunch + tafels helpen afruimen & afwassen
13:00 Briefing nieuwe passagiers, bagage naar kamer brengen
13:30 Pauze
15:30 Duiken
18:00 Avondmaal + tafels helpen afruimen & afwassen
19:00 Nachtduik
20:00 Dessert + tafels helpen afruimen & afwassen
21:00 Relaxen in de Jacuzzi & bedtijd

 

Deze ervaring is volgens ons een ‘must do’ voor iedere backpacker die goedkoop wil gaan duiken. Ondertussen maken we kennis met iedereen van de crew. Zo hebben we met de onderwater fotograaf wat zitten socializen en een super leuke fotoshoot geregeld.

Great Barier Reef

Great Barier Reef

De mechanieker aan boord heeft me in de machinekamer rond geleid en met de kapitein klikte het ook al snel. Zo ben ik van hostie naar kapitein gepromoveerd op één dag. De boot moest verplaatst worden van het Norman rif naar het Saxon rif. Ik met mijn grote mond zei al snel: don’t worry,I’ll do that. En daar was het dan, mijn moment van glorie. Een klein woordje uitleg en ik bestuurde het schip. Het leven van een backpacker zit vol verassingen.

Great Barier Reef

Great Barier Reef

Vanop het topdek genieten we tijdens onze pauze van het uitzicht. We zijn omringt door water, geen land te bespeuren. Het water is glashelder, we zien de haaien en vissen zo rondzwemmen. We kunnen zelf mee kijken naar enkele duikers die op 10meter diepte hun oefeningen doen voor hun opleiding.

Great Barier Reef

Een nacht duik op het Great Barier Reef is ook een must-do! De eerste avond hier durfde Jolien niet maar zie ze nu. Ze kan niet wachten tot morgen avond. Het leven onder water is zo anders wanneer het licht uit gaat. De reef sharks die we overdag zien zijn maar baby’s in vergelijking met deze big boys. Er zijn enkele grote zwarte vissen die komen jagen in het licht van onze duiklamp. Elke keer er zo een grote loebas van onder mij door komt gezwommen verschiet ik mij een ongeluk.

Great Barier Reef

Onze kamer als hostie doet ons denken aan Jack van op de Titanic. Helemaal onderin de boot met kleine ronde patrijspoorten. We slapen met ons twee op een vier persoons kamer, twee bunk bedden. Best wel gezellig. Jammer dat de airco hier vrij hoog staat, beetje fris. Onder het moto ‘eens een scout altijd een scout’ bouwen we een tent over onze bedden. Ik voelde mij terug een kind, kampen bouwen! Altijd leuk.

Great Barier Reef

Great Barier Reef

Het waren 5 ongelofelijke dagen, een ervaring om nooit te vergeten. Mochten we op onze trip nog eens in Cairns passeren en terug zin hebben voor enkele duiken te doen, dan kunnen we terug deelnemen aan het hostie programma. Geheel gratis dan, we staan in hun systeem nu, dus betalen hoeft niet meer. Echt een top deal!

Great Barier Reef

Great Barier Reef

We dive not to escape life. But for life not to escape us.

Wil je de avonturen van Kevin & Jolien op de voet volgen? Volg hen dan zeker via Instagram

Comments

comments