Eén ding staat buiten kijf in modeland: trends komen en gaan. Eventjes terugspoelen naar de jaren negentig waar torenhoge buffalo’s, neonkleurige leggings en olifantenpijpen hoogtij vierden. Inderdaad: we hoeven zeker niet altijd malig te zijn om het plotse verdwijnen van modetrends. Mocht ik, echter, moeten pleiten voor het behouden van één enkele trend (als je het al een trend kan noemen), weet ik het wel: sneakers. Sinds enkele jaren zijn deze lieverdjes vastgekleefd aan onze voeten. Wat vertrok uit puur functionele overwegingen mondde uit in iets esthetisch. Elk gezworen fashion victim heeft gegarandeerd minimum één paar in zijn of haar dressing staan. Liefst nog een wit.

Ik herinner het me nog alsof het gisteren was: ergens in 2006 liet Lily Allen popsong ‘Smile’ los op de wereld. Om het deuntje te promoten, werd er een bijhorende clip geschoten waarin Allen, maxidress én sneakers incluis, huppelde door de straten van Londen en kwajongenstreken uithaalde om zich te wreken op haar vriendje. Die laatste nam het niet zo nauw met trouw. Niet alleen had Lily een monsterhit te pakken, ze liet ook vele mensen kennis maken met een nieuwe modetrend: sneakers onder een lange jurk. Ikzelf heb Miss Allen nooit nageaapt, maxi-jurkjes waren niet zo mijn ding en echt wild was ik niet van de combinatie met de sneakers. Wél bewonderde ik haar voor haar eigen stijl. Eentje die zich niks aantrekt van wat anderen vinden.

De liefde kwam ietwat traag op gang. Mijn eerste sneakers waren – niet geheel verrassend, noch origineel – zwarte All Stars. Om mijn emo-zelf trouw te blijven opteerde ik voor een versie met doodshoofdjes op. Het desbetreffende paar staat nog steeds in mijn schoenenkast te blinken. Inmiddels heb ik er een stuk of 10: van poederroze Stan Smiths, tot witte sneakers, bedrukt met gouden bijtjes. Wanneer je me een jaar terug had verteld dat ik quasi enkel nog sneakers zou dragen, had ik je werkelijk voor gek verklaard. Elegante laarsjes of simplistische ballerina’s met een fijn strikje waren meer mijn dada. Vandaag de dag grijp ik veeleer naar een paar sneakers om mijn outfit af te maken. Té sportieve modellen (denk Nike Air Max) komen er bij mij nog steeds niet in: ik kan het idee van hardloopschoenen maar niet uit mijn gedachten krijgen. Momenteel heb ik mijn oog laten vallen op de Puma Basket Heart Pat schoentjes. Je weet wel, die met die gigantische strik. Een perfecte mix tussen vrouwelijkheid en comfort. Bye, bye laarsjes en ballerina’s!

Comments

comments