4 dingen die je moet doen in Hamburg in de winter!

Duitsland heeft in 2016 in de Kerstperiode helaas een wrange nasmaak gekregen. Met veel respect voor de slachtoffers die gevallen zijn en de nabestaanden in onze gedachten, mag het ons echter niet tegenhouden om te reizen en nieuwe steden te ontdekken.

Daarom geven we jullie graag een aantal ‘things to do’ in Hamburg in de winter, want daar trok ik eind december een weekendje naartoe!

First things first, bereid je voor op een koude stad! Niet alleen is het in december overal in Europa koud, Hamburg is grotendeels omringd door water en ook de Elbe stroomt doorheen de stad. Al dat water maakt het al snel een paar graden kouder!

Verder is het super gemakkelijk om van de luchthaven naar Hamburg stad te trekken. Het treinstation loopt praktisch onder de gate en je koopt jouw ticketje in de automaat voor €3,20, enkele rit. Waar ik hier in België al eens op de verkeerde treinen en/of bussen heb gezeten, kan je gelukkig in Hamburg niet missen. Vanaf de luchthaven vertrekt er maar één trein naar de stad, oef!

Ons hotel lag vlak bij het centraal station, ook wel ‘Hamburg Hauptbahnhof‘ genoemd. Het station is ook meteen een gemakkelijk, centraal punt om de stad te ontdekken! Dus ook al ligt je hotel wat meer buiten het centrum, vanaf Hamburg Hauptbahnhof is de stad goed te voet te doen.

Maar, wat valt er nu allemaal te doen in Hamburg in de winter?

  1. Shoppen

Je kan er niét naast. Hamburg is een shop-walhalla voor de gegoede burger, merken als Chanel, Burburry en Gucci hebben allemaal een winkel in de prestigieuze straat ‘Neuer Wall’. Voor diegenen wat minder geld willen uitgeven: H&M, C&A en Pimkie hebben gelukkig óók een vestiging in de winkelstraten van Hamburg. Menig shopper kan er dus zijn hart ophalen, al helemaal als de eindejaarspremie gestort is 😉

  1. Kerstsfeer opsnuiven

Ook iets waar je niet naast kan: kerstmarkten. Ja, meervoud. Er is niet één grote kerstmarkt zoals in de grote steden bij ons, maar allemaal verschillende kerstmarkten verspreid over de hele stad. Dat wil dus ook zeggen dat de geur van bratwursten en eierpunsch OVERAL te ruiken is 🙂 Opvallend: bijna nergens wordt jenever verkocht!

Een aanrader om te proeven zijn de kleine smoutebollen waarvan ik helaas de Duitse benaming niet meer weet en ook niet kan vinden. Als iemand weet wat ik bedoel, leave a comment! Naast die lekkernij kan je jezelf ook dik snoepen aan pannenkoeken, speculoos, gepofte kastanjes, maïskolven en ga zo maar door. Gezellig is het wel!


  1. De ‘Elbphilharmonie’

Voor zij die houden van wat architectuur is het concertgebouw een aanrader! Denk aan het Antwerpse Havenhuis bovenop het MAS en je hebt de Elbphilharmonie. Helaas kan je niet helemaal naar boven zoals bij het MAS. Wel is er in de helft van het gebouw een uitkijkpunt dat helemaal rondloopt. Leuk dus voor een blik op de stad from above. Enne, het is gratis!

 

  1. Oude pakhuizen

Hamburg staat ook bekend voor zijn oude pakhuizen. En terecht want die zijn prachtig! Ze vormen zelfs een eigen stadje: Speicherstadt. Het water stroomt ertussen en het is moeilijk je niét voor te stellen welke bedrijvigheid er vroeger geweest moest zijn. Dat is nu niet anders trouwens, aangezien in veel pakhuizen nog altijd bulkgoederen zoals thee, koffie en cacao worden opgeslagen! De moeite waard om eens langs te lopen.

  1. Binnenalster

Nog een prachtige spot in Hamburg: de Binnenalster. Het is één van de twee binnenmeren die de stad kent. Je kan er helemaal rond wandelen en vanop de brug heb je werkelijk een prachtig uitzicht op de stad. De leuke kerstmarkt die er staat maakt dat het er ook aangenaam vertoeven is! In de zomer lijkt dit me echt the place to be om gezellig met vrienden af te spreken. Nu was het echter iéts te koud om ons neer te zetten.

En blijkbaar zou de Reeperbahn ook de moeite zijn, dé uitgaans-straat van Hamburg. Tot daar zijn we helaas niet geraakt dus dat wordt iets voor een volgend bezoek. Want ja, ik wil na deze eerste kennismaking zeker nog eens terug! Maar dan in de zomer 😉

Ben jij al eens in Hamburg geweest? Welke dingen heb jij toen gedaan?

PS: Ik maakte ook een korte video van 4min van ons weekendje Hamburg, als je liever bewegend beeld dan foto’s ziet kan je die zeker bekijken!

Comments

comments