Een jaar geleden veroverde Laura Verhulst, beter bekend als Madam Bakster, menig zoete harten met haar guiltfree bakery. Als kers op de taart werd ze verkozen tot student ondernemer 2016. Sindsdien heeft de jonge Gentse enkele grote successen geboekt, zo opende ze onder andere haar eigen koffiehuis én bracht ze een kookboek uit. MEET ME Magazine was nieuwsgierig en ging langs voor een korte maar gezellige babbel.

Als je even terugblikt, wat vond je nu het moeilijkste aan het starten van een eigen onderneming?
Ik kan niet echt zeggen wat het moeilijkste was. In het begin vond ik mijn BTW nummer aanvragen, verzekeringen afsluiten en al die administratieve rompslomp een ontzettend grote stap omdat ik zonder kennis ben gestart. Ondernemen is een ontzettend leerproces, je wordt telkens beter in de stappen die je maakt en je leert steeds meer obstakels te overbruggen. Onze eerste werknemer aannemen vond ik ook al zo’n grote stap maar na de vierde heb ik het alweer wat onder de knie. Ben nu vooral benieuwd wat die volgende moeilijkheid zal worden.

Op welk deel van het voorbije jaar ben je het meeste trots en waarom?

Ik ben ontzettend trots op het proces dat ik zelf heb doorgemaakt. Van die allereerste levering en dat allereerste gebak (dat sindsdien ook veel verbeterd is) tot waar ik nu sta (intussen niet meer alleen maar met een vrolijk team rond me). Ik zie ondernemen nu als de beste en meest waardevolle leerschool. Als ik echt één ding moet kiezen dan is het de kennis die ik mezelf heb bijgebracht. Daar ben ik echt wel het meest trots op.

Wat had je graag anders gezien of gedaan?
Ik zou echt niet weten wat ik anders zou willen gedaan hebben. Misschien wat minder gepiekerd alvorens ik effectief de stap naar een eigen bakkerij zette. Dat heeft me toch vele slapeloze nachten gekost.

Je managet de zaak samen met je vriend, is het evident om werk en privé zo dicht bij elkaar te hebben?

Helemaal niet. Werk en privé gescheiden houden is sowieso al een mythe bij een start-up (lacht), die vloeien door de lange uren (en zeker in onze sector) zo in elkaar over dat een privéleven relatief is. Maar ik heb in mijn vriend ook de beste zakenpartner gevonden die ik me had kunnen wensen. Alleen ondernemen zou ik niet meer aanbevelen, je hebt iemand nodig om die vreugdes en dieptepunten mee te delen. En wie kan je meer vertrouwen dan je levenspartner? Zeker als je een erg complementaire kijk en aanpak hebt. We hebben natuurlijk wel eens meningsverschillen over strategische beslissingen maar dan doen we gewoon beide ons eigen ding op kantoor en dan passeert de frustratie wel (lacht).


Zijn er na al deze grote verwezenlijkingen van het voorbije jaar nog grote plannen of ga je het nu even rustig aandoen?
Ik heb momenteel niet echt iets concreets op de planning. Vooral zorgen dat de interne structuur van Madam Bakster helemaal op punt staat, want door onze snelle groei liep dat wat achter. Ik wil me omringen door een dynamisch team met een gelijkaardige visie en veel goesting om hier iets van te maken en dat is me tot nu toe al aardig gelukt denk ik. Eens dat op punt staat, zien we wel weer. En als ik dan toch luidop zou mogen dromen, een tv programma, wie weet?

Wat mogen jongeren zeker niet onderschatten bij het opstarten van hun eigen zaak? Heb je nog eventuele tips?

Het harde werk, de twijfel maar ook de voldoening die kruipt in een start-up. De uitdrukking ‘work hard, play hard’ is er niet om gelogen. Het is een constante stroom van jezelf heruitvinden. Zorg er vooral voor dat je elke dag uit bed kan stappen met een concreet doel, een reden waarom je onderneemt. Dat zal voor iedereen anders zijn. Ik wil mensen vooral samen brengen en laten genieten in de brede zin van het woord. En als dat lukt, dan ben ik daar misschien wel nog het meest trots op!

Ben jij ook zot op Madam Bakster’s heerlijke gezonde desserts? Neem dan snel deel aan onze wedstrijd, maak kans op een gesigneerd exemplaar van het Madam Bakster bakboek en wie weet tover jij binnenkort zelf guiltfree desserts op de huistafel!

Comments

comments