Enkele jaren geleden kreeg ik te horen dat ik geen lactose meer mocht. In het begin was het enorm lastig om me aan te passen. Mensen denken vaak dat ik een verschrikkelijk dieet volg en niks mag eten. Niets van!  😉

Gaandeweg begon ik te experimenteren en leerde ik hoe ik bepaalde ingrediënten in klassieke recepten kon vervangen. Geen moeilijke, maar eenvoudige gerechten voor mij! Ik heb een hekel aan recepten waar ik uren voor in de keuken moet staan.

Afgelopen zomer maakte ik deze zwartewoudtaart zonder lactose. Inspiratie haalde ik uit een recept van Roger Van Damme. Melk, room, boter…zijn eenvoudig te vervangen door de plantaardige/lactosevrije variant ervan.

Lactosevrije zwartewoudtaart

Wat heb je nodig?

Voor de biscuit:

  • 180 g eidooiers
  • 100 g poedersuiker
  • 280 g eiwit
  • 100 g kristalsuiker (kan ook vervangen worden door kokosbloesemsuiker)
  • 300 g frambozenpuree (uit zakje of zelf makenà
  • 260 g amandelpoeder
  • 100 g bloem
  • 70 g cacaopoeder
  • 85 g gesmolten boter (vb. Alpro bakken en braden)

Voor de bosvruchtenmousse:

  • 150 g bosvruchtenpuree
  • 75 g kristalsuiker
  • 325 g melkchocolade (lactosevrij te verkrijgen bij Bioplanet)
  • 350 g room (vb. van Dilea of Alpro)

Voor de yoghurtmousse:

  • 100 g mascarpone (lactosevrij te verkrijgen bij Bioplanet)
  • 100 g Griekse yoghurt (vb. plantaardige variant Alpro)
  • 70 g poedersuiker
  • 150 g room (vb. van Dilea of Alpro)
  • 1 geweekt gelatineblaadje in koud water
  • 20 g rabarbersap gemaakt met sapcentrifuge

Voor de afwerking:

  • Verse bosvruchten (kan ook uit de diepvries, maar oogt net iets minder mooi ;-)) of ander vers fruit naar keuze

Bereiding

  1. Maak de chocoladebiscuit met frambozen

Klop eerst de eidooiers met de bloemsuiker op in de keukenmachine. Daarna klop je het eiwit met de suiker geleidelijk op (gaat ook best in de keukenmachine). Roer vervolgens de frambozenpuree onder het ei-suikermengsel en spatel de opgeklopte eiwitten eronder. Zeef het amandelpoeder, bloem, cacaopoeder eronder. De gesmolten boter roeren we langzaam onder het beslag.

Het beslag smeer je op een omgedraaide bakplaat uit op een matje. Bak de biscuit 5 minuten af in de oven op 200°C. Dek de biscuit af met bakpapier en laat vervolgens afkoelen. Om de mooie vorm te bekomen, gebruik je best enkele ijzeren ringen. Laat de vormen rond de biscuit zitten zodat je deze op het einde makkelijk kan opvullen met bosvruchtenmousse!

  1. Maak de bosvruchtenmousse

Verwam de bosvruchtenpuree met de room en suiker. Neem de pan van het vuur en smelt de gelatineblaadjes erin. De chocolade kan je in de microgolf smelten of au bain-marie, aan jou de keuze. Giet hier een derde van de warme massa met bosvruchten op, spatel de chocolade er voorzichtig door. Herhaal dit twee tot drie keer tot je een egale en glazende massa krijgt. Vervolgens spatel je de room er voorzichtig onder. Lepel de mousse in de bakvorm en zet in de diepvries. Als de mousse volledig bevroren is, haal je deze uit de vorm. Laat de mousse ontdooien in de koelkast.

  1. Maak de yoghurtmousse

Roer de youghurt en mascarpone en meng de poedersuiker eronder. Pers rabarbar in de sapcentrifuge en verwarm het sap. Doe er de uitgeknepen gelatine bij en voeg er één vierde van de yoghurtmassa aan toe. Roer het mengsel door de rest van de yoghurtmassa. Spatel nu voorzichtig de opgeklopte room eronder. Lepel in een spuitzak en bewaar even in de koelkast.

Hoe serveren?

Wees creatief, experimenteren is toegelaten! Afwerken kan je met verse bosvruchten of ander vers fruit naar keuze. Chocoladeliefhebbers kunnen gerust witte of zwarte chocolade gebruiken als topping. De yoghurtmousse spuit je met de spuitzak voorzichtig tussen het fruit.

Laat het je smaken!

xoxo Liselotte

Comments

comments